2.jpg

Yulak Dar? Daar heb ik van gehoord. Beste bar van het land daaro. Goeie barman ook!
– Wijlen Hendrik de Hater, eigenaar van taveerne ‘de Luie Donder’

 

De evenementen van Expiatio spelen zich af in Yulak Dar, een dorp gecentreerd rond belangrijke rituele plekken. Yulak Dar wordt door de rest van de volkeren op de wereld gezien als een neutrale plaats. Hier zijn figuren van alle rassen en standen te vinden: extravagante handelaren uit de woestijn, arrogante edellieden op zoek naar een duel en wispelturige spirituele wezens.

 

Iedereen die meespeelt in het verhaal van Expiatio schrijft een eigen achtergrondverhaal voor zijn of haar karakter. Als je dit achtergrondverhaal mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan wordt deze gekeurd en krijg je vervolgens extra informatie over het gebied waar jouw karakter vandaan komt waarna je klaar bent om het spel in te gaan.

 

Wat er vooraf ging

De wereld van Expiatio staat nooit stil. Elk evenement vinden er significante gebeurtenissen plaats, die over de hele wereld bekend zijn. Een beknopte samenvatting van de geschiedenis van deze gebeurtenissen in geschreven om een kijkje te nemen ni wat er allemaal is gebeurd in de wereld de afgelopen tijd.
Lees meer over wat er is gebeurd op de vorige evenementen... 

 

Rassen en Volkeren

In de wereld van Expiatio loopt een verscheidenheid aan rassen rond. Hoewel de mens het meest voorkomende ras in Yulak Dar vormt zijn er ook Elfen en Dwergen(Tarten) gezien, ieder met hun eigen taal, schrift en gebruiken. De laatste tijd wordt er echter gefluisterd dat de wereld meer rassen zou herbergen dan in eerste instantie gedacht werd.

De neutrale landerijen van Yulak Dar grenzen aan de gebieden van verschillende volkeren. Ten noorden van het dorp bevindt zich het Esgalwath, het woud van een gemeenschap Elfen, genaamd de Elfar. Over deze mysterieuze groep is weinig bekend omdat zij contact schuwen en conflict vermijden. Boven het Esgalwath bevindt zich de stad Haven, een plaats met gemoedelijke burgers. Haven staat bekend om hun goede handelaren, en kenmerkt zich door de goede ambachtslieden en talentvolle genootschappen, zoals het schuttersgilde en de alchemisten, die alleen de beste van het vak aannemen. 
Ten oosten van Yulak Dar ligt Tahir, een tumultueuze stadstaat waar geen vorst lang op de troon blijft. De drie grote families die vechten om de kroon, worden bijgestaan door de vele kleinere families die elke kans om meer macht te verkrijgen aangrijpen.
De karavanen van de Sami trotseren het eeuwige zand ten zuiden van Yulak Dar. Hoe dit nomadische volk de gloeiende woestenij van de Areàd-woestijn weet te overleven is een raadsel. Zo heet als de woestijn is, zo koud is het in het ijzige Tsaardom van de Yaga. Op de Witte Vlakte heersen de Tsaar en de Tsarin met ijzeren vuist.
Hoewel een groot deel van de wereld in kaart is gebracht trekken ontdekkingsreizigers alsmaar verder om onherbergzame uithoeken te ontdekken.  
Lees meer over de volkeren...

 

Magie

Ook magie speelt een belangrijke rol in deze wereld. Er zijn allerlei verschillende soorten magiërs, met ieder hun eigen krachten. Elementaire magiërs weten de vier elementen – Aarde, Lucht, Vuur en Water – te manipuleren en naar hun wil om te buigen. Necromantiërs gebruiken hun onheilige krachten om zij die gestorven zijn als ondode te laten herrijzen en te beheersen. Genezers hebben zich toegelegd op het herstellen en soms zelfs versterken van de band tussen lichaam en geest. Mystici zijn meesters van rituelen en putten hun kracht uit de energie die door deze wereld stroomt. Verder zijn er nog Barden, die met hun artistieke kunsten anderen inspireren met hun magie. Tenslotte zijn er in de wereld een zestal mysterieuze figuren, een soort bovenmenselijke gidsen, die de bewoners van de wereld leren over het spirituele. Allen belichamen zij twee tegengestelde kanten van een concept dat een fundamenteel deel uitmaakt van de wereld. Sommige van deze concepten zijn begrijpelijker dan anderen, maar het is duidelijk dat ze een bron van spirituele kracht en wijsheid vormen voor zij die op zoek zijn naar de diepere betekenis van de wereld en het leven. Savanten zijn de magiërs die hun kracht putten uit een door hen gekozen Aspect, die belichaamt wordt door een Arche – en delen zich op in Wijsgeren en Occultisten.
Lees meer over magie... 

  

Groeperingen

Een groep biedt veiligheid en kennis in een vaak onverschillige en wrede wereld. Tegelijkertijd kan iedere organisatie ook een vileine slangenkuil zijn vol intrige en manipulatie. In het dorp Yulak Dar bevinden zich verschillende groeperingen. Van zeer aanwezig tot in schaduwen gehuld, van bruut tot verfijnd. Voor ieder is er wel één. Zoek ze op, en sluit je bij ze aan!
Lees meer over de groeperingen...

 

Het regelsysteem

Expiatio heeft een eigen regelsysteem. Hierin staan alle belangrijke IC en OC regels die je moet weten als je wil spelen op Expiatio. Ook staat hier belangrijke informatie in over hoe je een karakter maakt en alle klassen die je kan spelen. Daarnaast is er nog een spreukenboek, waarin alle spreuken voor de magiërsklasse staan beschreven.
Lees meer over het regelsysteem...