4.jpg

Larp betekent Live Action Role Playing. Het is een interactief toneelspel van 1 tot 3 dagen dat buiten in de natuur wordt georganiseerd. Je doet aan het spel mee door een rol of personage te verzinnen en van te voren een bij het verhaal en de spelwereld passend kostuum voor je personage te maken. Een kostuum dat zo goed mogelijk aansluit bij de magische fantasy wereld die we samen creëren. Het personage dat je verzint, speel je het hele weekend. 


  


Expiatio is een organisatie die deze evenementen speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar organiseert. De spelleiding van Expiatio zorgt ervoor dat er een prachtige spelwereld (de setting) is, zodat je aan het avontuur dat ontstaat met jouw rol of personage op jouw eigen wijze kunt deelnemen. Je ontmoet rovers, ridders, monsters en magiërs en met de opdracht(en) die je tijdens het spel krijgt, baan je je weg door het spel en de fantasie wereld heen.
Jij reageert met je personage op de andere karakters en gebeurtenissen in de omgeving. Dit doe je IC (In Character), oftewel in het spel. Alles wat buiten het spel gebeurt, zoals vliegtuigen of iets wat niet met je personage te maken heeft, gebeurt OC (Out of Character).
Zoals hierboven al benoemd, speel je in een verhaal, in een bepaalde setting. Dit verhaal wordt grotendeels verzorgt door de Spelleiding, die verschillende plotlijnen aanbieden. Die worden vaak door figuranten (of NPC's, Non Player Characters) het spel in gebracht, door om hulp te vragen aan spelers of aan te komen met dreigementen of onderhandelingen. Het is aan de spelers om hiermee te interacteren en te beslissen hoe ze hierop gaan reageren. Daarnaast kan je als speler personage ook deelnemen aan het verhaal door met andere spelers te interacteren en op die manier spel creëren. 
Daarnaast is LARP vaak leuk als je dingen te doen hebt. Daarom raden wij aan om je aan te sluiten bij een groep die past bij je personage. Vaak kan je meelopen met andere spelers of naar een groep toe lopen en vragen of je mee mag doen, meestal zullen de andere spelers dan enthousiast reageren! Ook kan je een doel stellen voor je personage of zelf initiatief tonen. 
En je kan natuurlijk altijd een spelleider om hulp vragen als je moeite hebt met deelnemen aan het spelletje!
Verder kent LARP regels die het spel kaderen. Je personage krijgt vaardigheden die je zelf kan uitkiezen die niet alleen bevorderend zijn voor je personage, maar ook groeimogelijkheden bieden en het spelletje gebalanceerd en leuk houden. 
Meer informatie over het spel, de setting en het regelsysteem bij Expiatio is te vinden onder het kopje Het Spel.

 
  

 

Voor jongeren biedt Expiatio dan een gelegenheid om je fantasie de vrije loop te laten, te vechten, te spelen, te ontdekken, te ontmoeten en je helemaal in het spel te kunnen uitleven. Eindelijk eens een keer ondergedompeld te zijn in de ervaring van hoe het is en voelt om een echte boogschutter zijn, een elf of een heks. In de avonden van de evenementen sluiten we met de wat oudere spelers vaak gezamenlijk rond een kampvuur af. Daar worden de leukste verhalen gedeeld en wordt er nagepraat over welke avonturen iedereen heeft beleefd.