2.jpg

Wanneer je voor het eerst gaat LARPen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. 
Hieronder staat belangrijke IC en OC informatie voor nieuwe LARPers bij expiatio.

 

OC informatie

Evenementen

Expiatio organiseert twee hoofdevenementen per jaar, en daarnaast nog vele andere eendagsevenementen. Alle informatie over de verschillende evenementen is terug te lezen onder het kopje Evenementen. Als je wil beginnen bij Expiatio is het fijn om te beginnen op één van onze introductiequeesten. Zo kan je gratis een keertje sfeer komen proeven! Natuurlijk mag je je ook altijd meteen al inschrijven voor de hoofdevenementen. Op het evenement zelf krijg je ook een introductie praatje van een spelleider en iemand van de organisatie die het één en ander uitlegt over het spel. Daarnaast kun je alle praktische informatie over het hoofdevenement hier vinden.

Inschrijven voor het Hoofdevenement kan via je eigen account op de website. Voor alle andere evenementen maken we gebruik van een Google Form. Deze worden altijd gepost op onze Discord, deze website en in de Whatsapp groep. Verder sturen we ook altijd een mail met de inschrijflink zodra deze open is! 

 

Social media

Expiatio communiceert via meerdere kanalen richting haar leden en andere geïnteresseerden.

Op onze Instagram pagina (@expiatio_) kan je onze aankondigingen en nieuws horen! We stellen onze belangrijke vrijwilligers voor, geven data door voor evenementen en laten je weten wanneer de inschrijvingen openen en sluiten. 

De Expiatio TikTok (@expiatio.LARP) geeft een sfeerimpressie van soorten karakters die je kan spelen, hoe de spelersgroep met elkaar omgaat en eventueel inspiratie en hulp met het maken van kostuums. De content op TikTok is voor en door onze spelers gemaakt! 

Expiatio heeft meerdere Facebookpagina’s en groepen. De Expiatio Facebookgroep wordt gebruikt om leuke weetjes te communiceren naar leden en andere geïnteresseerden. We hebben ook een Facebookpagina, hierop wordt voornamelijk belangrijke informatie gedeeld, en via deze pagina kunnen ouders ook op de hoogte blijven van wat er gaande is.

Ten slotte hebben we een Discord server, hierop kunnen spelers buiten de evenementen om met elkaar in contact blijven. Het wordt erg aangeraden om lid te worden van de Discord server te worden, gezien hier teasers van komende evenementen en quests, alsmede andere brieven gepost worden. Ook worden de foto's aan het einde van een evenement hier gepost! 

 

Kamperen

De hoofdevenementen vinden in een weekend plaats, waarbij er ook wordt overnacht op het terrein. Zorg dat je een degelijke tent mee hebt, of meld je aan om te slapen in de spelersslaaptent. Aanmelden voor de spelersslaaptent kan tot 16. Dit is een grote tent waar ongeveer twintig mensen in kunnen. Vaak hebben we ook de optie om in het Jamboree te kunnen overnachten. Hier vragen we een aanvullende vergoeding van €15.00 voor. Voor een hoofdevenement sturen we daar een inschrijflijst voor rond. Verder hebben wij een lijst gemaakt van alle spullen die belangrijk zijn om mee te nemen naar het evenement, klik hier om deze te downloaden.

 

Spelersgids

De bovenstaande informatie biedt een klein overzicht over wat je kunt verwachten bij een van onze evenementen. Maar om het allemaal duidelijk op een rijtje te zetten voor jou en/of je ouders, hebben we ook een handig document gemaakt. Deze is te vinden onder het kopje Belangrijke Documenten, of je kan op deze link klikken.

 

IC informatie

 

De spelwereld

Onze evenementen vinden plaats in de wereld van Expiatio. Dit noemen wij de setting. Dit is een fantasiewereld met zijn eigen verhaal. Als je mee doet met Expiatio, schrijf je een karakter dat speelt in deze setting. Onze evenementen vinden specifiek plaats in het dorp Yulak Dar. Belangrijk om te weten, is dat er in de wereld van Expiatio verschillende groeperingen bestaan. Ze bestrijken het hele spectrum, van goed tot kwaad, erudiet tot primitief. Omdat de wereld complex en zeer rijk aan geschiedenis is kan het geen kwaad om medestanders te hebben tijdens het spel. We raden je daarom aan om je te oriënteren op de groeperingen die er zijn en te kijken welke het meest past bij jouw karakter. Je kunt uiteraard in het spel altijd nog van groepering veranderen!
Meer informatie over de wereld en groeperingen, is te vinden onder het kopje "Het Spel". We raden je aan om deze even door te lezen, zodat je goed voorbereidt bent!


Kostuum

Expiatio speelt zich af in een middeleeuwse fantasy setting, dat betekent dat je als speler er ook zo uit ziet! Let hier bijvoorbeeld op dat je geen witte gympen aan doet, deze passen niet in de setting en doen af aan de sfeer van je kostuum. Denk bijvoorbeeld aan laarzen (geen regenlaarzen), de oude leren schoenen van je opa of andere middeleeuwse schoenen. Daarbij geeft een kostuum met verschillende lagen het mooiste resultaat. Begin bijvoorbeeld met een pij als onderkleding, doe daarover een tabbard of hes, een kaproen en sluit het af met een goede riem. Vul je kostuum aan met frutsels, stukken leer, kralen, sieraden; voeg details aan je kostuumonderdelen toe of draag een bontje. Er zijn een heleboel manier om je kostuum mooi te maken. Heb je vragen of hulp nodig bij het bouwen van je kostuum? Benader dan de spelleiding via de mail, of neem een kijkje naar een van onze Pinterest borden onder 'Volkeren'. Kijk voor verder inspiratie op onze TikTok! (@Expiatio.LARP)

Weet je niet zo goed hoe je nou zelf deze kostuumonderdelen maakt? Dan verwijzen we je graag door naar de website van Artago. Artago is een LARP stichting voor kinderen tussen de 8 en de 13 jaar, en zij hebben hele goede en uitgebreide handleidingen voor het maken van basis onderdelen van een LARP pakje.

Zorg er ook voor dat je kostuum warm genoeg is. We spelen vaak in de herfst en lente, wanneer het weer wispelturig is. Een extra setje kleren kan geen kwaad! Denk verder ook aan goeie onderlaagjes die je warm houden, waar je je kostuum overheen kan dragen. 

  

 

 Regelsysteem en speler personage

Zoals al eerder benoemd, maak je een karakter als je meedoet aan Expiatio. Je speler personage, of karakter, mag je geheel zelf invullen! Het is natuurlijk handig als dit enigszins aansluit bij onze setting. Denk tijdens het maken van je karakter na over de persoonlijkheid, kostuum en vaardigheden van je personage. De belangrijkste vragen om te beantwoorden tijdens het maken van je karakter zijn: 
Hoe is je karakter in Yulak Dar terecht gekomen en waarom?
Wat zijn de kernwaarden, oftewel de eigenschappen, van je karakter? (denk bijvoorbeeld aan waar je van houdt, wat haat je, ben je rationeel of juist emotioneel, etc.)
Wat wil je karakter bereiken? (een doel hebben voor je karakter werkt meestal spel bevorderend)

Als je deze vragen hebt beantwoord, kun je de vaardigheden van je karakter bepalen. In het regelsysteem staan deze vaardigheden uitgelegd. Kijk wat passend is voor je karakter. Je kan deze vaardigheden en je karakter aanmaken onder het kopje ''Account''.  Het regelsysteem is te vinden onder het kopje ''Het Spel'', ''Belangrijke Documenten'', of hier.
Belangrijk om te weten als je je karakter aanmaakt: het is in principe niet mogelijk om zomaar van klasse te veranderen, denk hier dus goed over na. Daarnaast is het niet makkelijk om meerdere klassen tegelijk te spelen; als je een andere klasse ernaast wil aankopen, moet je dit in het spelletje leren van een docent. Als je vaardigheden buiten je eigen klasse hebt geleerd, kan je dit niet aankopen in de karaktergenerator op je account, dit doet de spelleiding voor je. Je kan alleen vaardigheden binnen je klasse en vrije vaardigheden zelf aankopen.